PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : MÜrŞİd-İ Kamİl Kİmdİr

TÜRK
20-09-2008, 14:50
Her mürşid, aynı zamanda bir velidir Evliya; Allah'ı bilen, Allah'ın dostu, sevgili kulu ve yakınıdırAllah'a itaatta ve muhabbette çok ileri derece de olup Hz Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)'in sünnetini yerine getirmede çok titiz davranan kimsedir

Allah-u Zülcelal bu kimseler hakkında ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur "İyi bilin ki, Allah'ın veli kulları için hiçbir korku yokturOnlar üzülmeyeceklerdir Onlar, iman edip takvaya ermiş olanlardır Dünya hayatında da, ahirette de onlar için müjdeler vardır Allah'ın sözlerinde asla değişme yoktur Bu en büyük mutluluğun ta kendisidir" (Yunus; 62-64)

Görüldüğü gibi bu ayet-i kerimede veliler için korku ve üzülme olmadığı, onların vasıflarının iman ve takva olduğu belirtilmiştir Hz Peygamber de (sav) Allah'ın veli kullarını anlatırken şöyle buyurmuştur:

"Onlar öyle kimselerdir ki, görüldükleri zaman Allah'ı hatırlatırlar" (İbn Mace, 4119; İbn Ebi'd-Dünya, K Evliya, 48)

Gerçekte velileri görmek derhal ahireti hatırlatırZira onlarda haşyet ve tevazu vardır Sanki nübüvvetten bir nur parlamaktadır Çünkü Allah-u Zülcelal ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur:

"Allah, iman edenlerin velisidir (dostudur, yardımcısıdır), onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır" (Bakara; 257)

İnsanları irşad eden mürşid-i kamillerin bir takım alametleri vardır Bir mürşid-i kamilde bulunması gereken vasıflar şunlardır:

1- Öncelikle ilmiyle amel eden âlim bir zat olması lazımdır
2- Allah-u Zülcelal’in emir ve nehiylerinin, tasavvuf ve hakikat ilimlerinde derin bir bilgiye sahip olmalıdır
3- İnsandaki manevi hastalıkların nasıl meydana geldiğini ve bununla nasıl mücadele edileceğini bilmelidi
4- Dünyaya ve dünya malına rağbet etmeyen bir kimse olmalıdır
5- Silsile yoluyla HzPeygamber (a)’e ulaşan kamil bir mürşidden izin alarak irşada başlamış olmalıdı
6- Bütün insanlara karşı son derece şefkatli ve merhametli olmalıdır
7- Çok güzel bir ahlaka sahiptir
8- Her türlü elem ve kederi sükunetle karşılayan bir zat olmalıdır
9- Bütün işlerinde ölçülü ve insanlara daima nasihatte bulunmalıdır
10- Asla boş işlerle vaktini geçirmez Bütün vaktini ibadet ve taatle, Allah’ın zikri ile, dine hizmetle ve insanların güzel ahlak sahibi olmaları için uğraşmakla geçirir
11- İnsanların ayıplarını yüzlerine vurmaz

Yüzü nûranî, sözü Rabbanî olmalı ve insanın içine inşirah veren yüzü, görenlerde uhrevîlik ve Rabbanîlik duygusu meydana getirerek, Allah'ı ve ahireti hatırlatmalıdır Gerçek bir mürşidin özellikleri, bunlarla kalmamakla beraber, bunları bilmek yeterlidir

Mürşidlik; insanın ruh dünyasına ve gönül alemine hitab ettiği için etkili ve yararlı olduğu kadar, son derece istismara açık bir konudur Ancak bu işin istismarcıları çabuk farkedilir Dini konulardaki zaaflar, menfaat ilişkileri ile kadınlarla ilişkilerde dini kuralları zorlayan mahremsiz, teketek görüşmeler ve ihtilât sayılacak birliktelikler, bu konuda önemli ipuçlarıdır

İşte kısaca anlatmaya çalıştığımız bu vasıfları taşıyan kimseler gerçek manada kamil mürşidlerdir

Alev
20-09-2008, 14:56
ben tanımıyorum tanıyan varmı :D maksat cengizhana gıcıklık olsun :p:D

TÜRK
20-09-2008, 14:58
ben tanımıyorum tanıyan varmı :D maksat cengizhana gıcıklık olsun :p:D
ben tanıyorum tanımanı tavsiye ederim :)

Alev
20-09-2008, 15:00
tamam cengizhan bi bakarım bir tık uzaklıgında zaten ;)

GüL
20-09-2008, 21:19
"İnsanlar, Allahu Teala’nın kulları içinden seçtiği salihlerin sebebiyle yağmura kavuşur, onların bereketiyle müminler ilahi yardıma ulaşır, halktan umumi azap kaldırılır." 35

Hadisi şeriftede belirtildiği gibi , onların hürmetine ALLAHÜ teala başımızdan bir çok belayı def ediyor.ALLAH razı olsun Cengiz Han kardeşim güzel ve önemli bir konuya değinmişsin.